Bakłażany dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i wydrąż miąższ (ale go nie wyrzucaj). Posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz je i osusz. Przesmaż z obu stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, odsącz.
Cebulę drobno posiekaj, bazylię porwij na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj miąższ z bakłażanów, smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlej sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i listkami bazylii. Duś na wolnym ogniu 12-15 minut.
Gnocchi ugotuj w wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odcedź i wymieszaj z sosem. Bakłażany wypełnij sosem z gnocchi, na wierzchu rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zapiekaj 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Składniki:
* 2 duże bakłażany
* 1 cebula
* oliwa z oliwek
* 400 ml soku pomidorowego
* 30 dag gnocchi
* 20 dag mozzarelli
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* pęczek świeżej bazylii