,

Zapiekane bakłażany z gnocchi

przez redakcja

Bakłażany dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i wydrąż miąższ (ale go nie wyrzucaj). Posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz je i osusz. Przesmaż z obu stron na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, odsącz.
Cebulę drobno posiekaj, bazylię porwij na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj miąższ z bakłażanów, smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlej sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i listkami bazylii. Duś na wolnym ogniu 12-15 minut.

Gnocchi ugotuj w wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odcedź i wymieszaj z sosem. Bakłażany wypełnij sosem z gnocchi, na wierzchu rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zapiekaj 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Składniki:

* 2 duże bakłażany

* 1 cebula

* oliwa z oliwek

* 400 ml soku pomidorowego

* 30 dag gnocchi

* 20 dag mozzarelli

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

* pęczek świeżej bazylii

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Gnocchi z czosnkiem i rozmarynem

Caponata

Następny

Dodaj komentarz