,

Zupa czosnkowa z szafranem

przez redakcja

Całe główki czosnku (nieobrane) włóż do naczynie żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Szafran przesyp do szklanki, zalej trzema łyżkami gorącej wody i odstaw na 10 minut.

Cebulę pokrój w kostkę, seler w cienkie plasterki, a potem podsmaż warzywa na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj winiak i duś przez 3-4 minuty aż alkohol odparuje.

Do warzyw wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz szafran wraz z wodą. Duś na wolnym ogniu.

Bułki pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną masła, tak żeby powstały chrupiące grzanki.

Do gorącej zupy wsyp ryż, gotuj 10 minut aż ryż wchłonie płyn i zmięknie. Obierz ząbki czosnku i wyciśnij do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Podawaj gorącą z grzankami.

Składniki:

* 3 główki czosnku
* oliwa z oliwek
* 1 cebula
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 opakowanie szafranu
* masło
* 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 2 łyżki winiaku
* 150 g ryżu arborio
* sok z jednej cytryny
* 1 listek laurowy
* 2 bułki kajzerki
* sól
* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Solferino

Genua foto

Następny

Dodaj komentarz