,

Boże Narodzenie po włosku

przez Patrycja Kaminska

Tradycje bożonarodzeniowe w Polsce i we Włoszech różnią się pod wieloma względami. Podczas gdy dla nas najważniejszym momentem świąt jest kolacja wigilijna, dla Włochów największe znaczenie ma uroczysty obiad w dniu Bożego Narodzenia. Nieco inaczej wyglądają też świąteczne potrawy.

Na Półwyspie Apenińskim w czasie świątecznych uczt największą popularnością cieszą się dania przygotowane z typowo włoskich produktów, które coraz częściej wypierają żywność importowaną. Na włoskim wigilijnym stole znajdziemy przede wszystkim potrawy z ryb oraz różnego rodzaju makarony z rybami i owocami morza. Podobnie jak w Polsce we włoskich domach ubiera się choinki, które towarzyszą świątecznym ucztom. Następnie, podczas bożonarodzeniowego obiadu serwuje się głównie pierożki w rosole, lasagne i zapiekanki z makaronu cannelloni, faszerowanego mięsem, szpinakiem czy białym serem ricotta, może także pojawić się pieczony kapłon. Stałym elementem włoskich świąt są również panettone, czyli drożdżowe ciasta z rodzynkami i owocami, przygotowywane według tradycyjnej receptury specjalnie na tę okazję. Wykwintnie zapakowane panettone w ogromnych zdobionych pudłach kupowane są przez mieszkańców Italii już w okresie przedświątecznym. Można je także dostać w lepiej zaopatrzonych sklepach w Polsce. Należy jednak zaznaczyć, że tradycje kulinarne różnią się w zależności od regionu Włoch. Przyjrzyjmy się teraz innym świątecznym zwyczajom. Dużą popularnością we Włoszech cieszy się pasterka, którą mieszkańcy Rzymu często spędzają na placu Świętego Piotra, jednak za największą włoską tradycję związaną z Bożym Narodzeniem uznaje się budowanie szopek. Zwyczaj ten został zapoczątkowany przez Św. Franciszka z Asyżu w XIII wieku, kiedy to w regionie Lacjum powstała pierwsza żywa szopka.

Poprzedni

Szokujące dane – Włosi coraz bardziej otyli.

Couchsurfing

Następny

Dodaj komentarz