Biała herbata, najmniej popularna ze wszystkich herbat w Polsce, to napój ekskluzywny, o bogatym smaku i wszechstronnym działaniu. Dawniej była przywilejem bogatych Chińczyków, dziś jest powszechnie dostępna, niemniej jej cena nie należy do niskich. Mimo to jest warta każdej wydanej na nią złotówki.
Biała herbata swój kolor zawdzięcza specjalnej technologii stosowanej w procesie produkcji. Krzewy herbaciane, które mają wypuścić pierwsze pąki, chroni się przed wpływem słońca. Ta wydawałoby się barbarzyńska dla rośliny metoda, zapobiega wytworzeniu się chlorofilu w liściach. Dzięki temu nie nabierają one normalnego dla tej rośliny zielonego koloru, co w konsekwencji prowadzi do więdnięcia świeżo wypuszczonych pąków liści. W procesie suszenia liście bieleją. Tak powstaje biała herbata.
Biała herbata nie jest tania, jednak sposób jej parzenia pozwala nieco oszczędzić na wydatkach na tę przyjemność. W przeciwieństwie do herbaty czarnej i czerwonej, które parzy się raz, oraz zielonej – parzonej dwa razy, białą herbatę można zaparzyć aż trzy razy i za każdym razem będzie tak samo cennym napojem.
Biała herbata jako jedyna z rodziny herbat nie jest gorzka. Wręcz przeciwnie, ma łagodny, lekko słodkawy smak. Ponieważ produkowana jest z młodych liści i pąków, zawiera bardzo dużo kofeiny. Ma silne działanie pobudzające, wpływa dobroczynnie na procesy myślowe, pamięć i koncentrację. Polecana jest osobom pracującym umysłowo, a także studentom, szczególnie w okresie sesji.
Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że biała herbata ma zbawienny wpływ na wygląd skóry. Spowalnia procesy starzenia, normalizuje koloryt, sprawia, że skóra jest w lepszej kondycji. Biała herbata może być z powodzeniem stosowana jako tonik do twarzy. Poranne przemycie skóry sprawia, że jest ona bardziej odporna na działanie promieni UV.
Regularne picie białej herbaty wzmacnia organizm, szczególnie jego odporność na infekcje. Jeśli w organizmie występują stany zapalne, biała herbata pomoże je zwalczyć. Jest to możliwe dzięki wyjątkowo dużej zawartości witaminy C w białej herbacie.
Biała herbata ma wyjątkowo silne właściwości antynowotworowe. Zawiera znacznie więcej związków antyoksydacyjnych niż znana z działania antyrakowego zielona herbata. Ponadto picie białej herbaty wpływa korzystnie na poziom ciśnienia tętniczego i cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, wzmacnia kości, chroni przed zapaleniami stawów i osteoporozą. Nie bez znaczenia jest także jej działanie antystresowe.