PODZIEL SIĘ
Ocen ten tekst

Włoska policja skonfiskowała tysiące sztuk parmezanu po tym jak wyszło na jaw, że mleko z którego wyprodukowano ser było zanieczyszczone.

Cztery osoby zostały aresztowane w Parmie na północy Włoch po tym jak pierwsze wyniki testów, które wykazały obecność wysoce toksycznej substancji w serach, zostały sfałszowane, jak podaje dziennik Il Fatto Quotidiano.

 

Szkodliwa substancja o której mowa to Aflatoxin, która może spowodować marskość wątroby, a nawet raka tego narządu. Mimo iż dorośli mają na nią dużą tolerancję, to w 2003 roku w Kenii zginęło 120 ludzi, którzy zjedli kukurydzę zanieczyszczoną właśnie przez aflatoxin. Dzieci natomiast są znacznie bardziej narażone na jej szkodliwe działanie.

 

Policja wykazała, że pierwsze wyniki testów, które wykazały zawartość tej toksyny, zostały sfałszowane. Mimo iż sery zawierały stosunkowo niewiele szkodliwej substancji i mogłaby ona by być tolerowana przez organizm człowieka, to jednak samo mleko, z którego powstał parmezan, zawierało dwa razy więcej toksyny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here