Polska restauracja w Rzymie

przez bedy

Dobre nowiny dla wszystkich Polaków we Włoszech, będących zwolennikami polskiej kuchni. Z wielką przyjemnością pragnę poinformować wszystkich, iż od niedawna, a właściwie od pazdziernika 2008, w została otwarta polska restauracyjka, a raczej gospoda w Rzymie.

Lokal nazywa się Osteria Barbazza i łączy w sobie kuchnię włoską, a dokładnie włoskie specjały regionalne z Castelli romani, ze specjałami naszej wyśmienitej, polskiej kuchni.

Właścicielka restauracyjki, Pani Danuta Zabielska, rodowita Polka z okolic Łukowa, otwierając Osteria Barbazza, zrealizowała swoje marzenia, łącząc zamiłowanie do specjałów kuchni polskiej, z fascynacją włoskimi fraschette spod Rzymu.
Charakter wnętrza małej, ale za to bardzo przytulnej gospody, odzwierciedla klimaty włoskich gospód z Lazio i ducha polskiej gościnności w postaci samej, właścicielki Pani Danuty i Pani Grażynki. Osteria Barbazza serwuje dla polskiego podniebienia następujące, tradycyjne, polskie dania: pierogi, gołąbki, zrazy, naleśniki, gulasz, schabowe, jak i inne pyszności w postaci polskiego sernika czy też pleśniaka.

Właścicielka polskiej restauracyjki w Rzymie podkreśla, iż potrawy są przyrządzane przez nią osobiście, z produktów sprowadzanych specjalnie z Polski. Jak podkreśla właścicielka Osterii Barbazza, kuchnia polska zdobywa uznanie nie tylko Polaków mieszkających w Rzymie, ale i samych Włochów, którzy przyjeżdzają z różnych okolic Rzymu, by zasmakować polskich flaczków, czy też schabowego.
Osteria Barbazza znajduje się na Largo Andrea Barbazza, 32/33, oo168 w Rzymie, a informacje można uzyskać pod numerem telefonu: 06.612.83.148.

Materiał przygotowany przez:

 

PolskaItalia

Poprzedni

Festa del cioccolaTO’

Rzym: Podpalił się, bo stracił pracę

Następny

Dodaj komentarz