,

Włoska pasta coraz mniej popularna?

przez Patrycja Kaminska

Coraz więcej Włochów „wyrzeka się” tradycyjnej włoskiej pasty na rzecz nowych trendów kulinarnych, twierdząc, że dieta obfitująca w makaron jest bardzo tucząca.

We Włoszech powstaje coraz więcej lokali specjalizujących się w kuchniach z całego świata. Włosi zamiast restauracji z tradycyjną rodzimą kuchnią zmieniają nawyki żywieniowe i wybierają Mc Donald’s czy bary z sushi.

 

Włosi jedzą coraz mniej makaronu, wierząc w przekonanie, że pasta jest niezwykle tucząca. Obrazują to statystyki, które podają, że przeciętna włoska rodzina zjadała ok. 40 kg makaronu, zaś obecnie szacuje się, że liczba ta spadła do 31 kg.

 

Takie statystyki, jak twierdzą włoscy socjologowie, spowodowane są nie tylko dążeniem do dbania o szczupłą sylwetkę, ale też modą na styl żywienia typowy dla Stanów Zjednoczonych lub innych krajów europejskich.

Poprzedni

Niemieccy naukowcy: jezioro Garda wcale nie takie czyste

Dyskusja o miejsce pochówku hitlerowskiego zbrodniarza

Następny

Dodaj komentarz