Pomidory umyć i wydrążyć, a miąższ posiekać. Na łyżce oliwy zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną natkę, kapary, pokrojone oliwki i sardynki.
Na dwóch łyżkach oliwy zarumienić połowę bułki tartej.
Farsz doprawić solą i pieprzem, dodać miąższ z pomidorów, dusić ok. 12 minut. Dodać bułkę i 3 łyżki pecorino.
Wydrążone pomidory ułożyć w posmarowanej oliwą żaroodpornym naczyniu.
Pomidory napełnić farszem, posypać resztą bułki tartej i startego sera.
Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Składniki:
* 4 duże pomidory
* 15 dag sardynek w oleju
* 4 łyżki natki pietruszki
* 2 łyżki odsączonych kaparów
* 2 małe cebule
* 7 dag czarnych oliwek
* 4 łyżki bułki tartej
* 5 łyżek sera pecorino
* 2 ząbki czosnku
* 6 łyżek oliwy
* sól, świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez: