,

Kuchnia włoska: Włosi i cappuccino

przez Agata Rygielska

Wyniki ostatnich badań FIPE na temat włoskich śniadań w barach są bardzo interesujące. Wynika z nich, że 22 miliony osób w 2006 roku spożyło śniadanie poza domem.
Przeprowadzony sondaż ujawnia, że 82 proc. Włochów spożywa na pierwsze śniadanie słodką bułkę – Brioszkę. Ponad połowa woli tylko kawę ( 53 proc.) , inni natomiast zadowalają się cappuccino (48 proc.)

Na stronie FIPE (Stowarzyszenie Usługodawców Włoskich) – można wyczytać, jakie są najczęstsze błędy popełniane przez barmanów. Cappuccino będzie kiepskiej jakości, jeśli barman:

¨ nie czyści nigdy dyszy, którą uchodzi para podgrzewająca mleko

¨ ponownie podgrzewa wystygłe już mleko przygotowane do poprzednich cappuccino

¨ gotuje mleko, zamiast je podgrzać

¨ nalewa do filiżanki najpierw mleko, a potem kawę

¨ niedbale przygotowuje espresso jako bazę do cappuccino (używa zbyt mało kawy, użyta kawa jest stara lub złej jakości, nie czyści regularnie ekspresu)

Podsumowując: jeśli zauważycie któreś z tych zachowań, zmieńcie bar!

Poprzedni

Wyrzucony za brak krawatu

Papa Benedetto XVI sara a Pompei 19 ottobre 2008

Następny

Dodaj komentarz