Lato zbliża się wielkimi krokami, a na termometrach pojawiają się coraz wyższe temperatury. Piękna pogoda i upalna atmosfera sprawiają, że znacznie przyjemniej jest przesiadywać na zewnątrz. Pełne słońce sprzyja również wszelkiego rodzaju piknikom na świeżym powietrzu, toteż warto umilić sobie ten czas orzeźwiającą lampką wina. Mimo tak szerokiego wyboru gatunków i typów, nie wszystkie wina nadają się do spożywania w czasie upałów, dlatego zanim zdecydujemy się na pierwsze, które wyda nam się atrakcyjne, warto dowiedzieć się, jakie powinno być idealne wino na upalny dzień.
Zimno przede wszystkim
Wino, które będziemy serwować w upalny dzień musi spełniać jeden podstawowy warunek — przede wszystkim należy je dobrze schłodzić. W szczególności takiemu procesowi muszą być poddane wina, takie jak:
- wina musujące
- wina białe
- wina różowe
Bez poddania win zabiegowi chłodzenia, napoje stracą swój fantastyczny smak, a nam, zamiast przyjemnego chłodu, zaserwowany zostanie nieprzyjemny i ciepły napój alkoholowy. Jeśli wino serwowane będzie w niezobowiązujący sposób warto dodać do niego zwykłe kostki lodu, które sprawią, że napój pozostanie chłodniejszy przez dłuższy czas.
Lekkie wino półwytrawne
W kategorii win idealnie sprawdzających się w upalne dni przoduje wino półwytrawne, które dzięki delikatnej gamie smakowej bez problemu może zostać podane w schłodzonej formie. Warto zasięgnąć po wina pochodzące z regionów o wysokich temperaturach i dużej ilości słońca. Wina słodkie mają delikatny smak, który nie przytłoczy kubków smakowych w upalny dzień, natomiast wina wytrawne orzeźwiają nutą kwasowości, jednak żadne z nich nie nada się do zaserwowania, jeśli termometr wskaże temperaturę wyższą niż trzydzieści stopni. W takim wypadku wino słodkie może okazać się zbyt intensywne w smaku i wzmożyć pragnienie, natomiast wino wytrawne może być zbyt mocne. Wino półwytrawne łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy win słodkich i wytrawnych oraz oscyluje pomiędzy nimi jako złoty środek. Właśnie dlatego w upalny dzień warto postawić na schłodzone wina półwytrwane pochodzące z gorących regionów.