Wino Moscato jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych trunków. Co warto wiedzieć o fascynującym szczepie Muscat?
Muscat – wina słodkie
Muskat jest królem słodkich win. Jest to najstarszy uprawiany przez człowieka szczep winny. Nazwa muskat kryje aż około 150 rozmaitych, spokrewnionych ze sobą szczepów oraz krzyżówek np. z Vitis vinifera. Popularny w Polsce jest na przykład muskat odeski. Na samym początku muskaty uprawiano jako owoce deserowe, ale dzięki interesującym aromatom i sporej zawartości cukru w gronach sprawdziły się w produkcji słodkich win, głównie w krajach śródziemnomorskich.
WINO SŁODKIE MOSCATO LOUNGE FASHION VICTIM
Moscato Lounge Fashion Victim to aromatyczne wino musujące o niskiej zawartości alkoholu z charakterystycznym dla Moscato przyjemnym aromatem brzoskwiń, szałwi i tymianku. W smaku delikatnie słodkie, o wspaniałym żółtym kolorze z zielonymi refleksami.
Idealne do deserów, a także jako orzeźwiający drink. Podawać bardzo schłodzone w temperaturze 5-6°C, najlepiej w wiaderku z lodem.
WINO SŁODKIE MOSCATO ROSSO FASHION VICTIM
Moscato Rosso Fashion Victim to słodkie wino musujące z przyjemnym aromatem dojrzałych brzoskwiń, truskawek oraz szałwii.
Wino szczególnie polecane do deserów czekoladowych. Doskonale komponuje się również z sałatkami owocowymi oraz ciastem francuskim. Podawać schłodzone w temperaturze 5-6°C.
WINO SŁODKIE MOSCATO ROSÈ FASHION VICTIM
Moscato Rose Fashion Victim to aromatyczne wino musujące o niskiej zawartości alkoholu o kolorze różowym, łososiowym. W smaku delikatnie słodkie, orzeźwiające z przyjemnym aromatem z dodatkiem dojrzałych truskawek, jagód, wiśni i róż.
Wino idealne do deserów, a także jako orzeźwiający drink. Podawać schłodzone w temperaturze 5-6°C.
WINO SŁODKIE REZZANTINO DOLCE FRIZZANTE
Rezzantino to delikatnie musujące toskańskie wino, które pochodzi z winnicy Azienda Agricola Trequanda. Wino produkowane jest z winogron Moscato Bianco, a ich zbiór odbywa się pod koniec września. Rezzantino to świeże wino o słodkim smaku i złotym, słomkowym kolorze oraz intensywnym aromacie typowym dla Moscato.
Wino „frizzante” jest doskonałym dodatkiem do słodkich deserów i ciast. Może być spożywane również poza posiłkami lub jako aperitif. Szczególnie doceniane przez kobiety za delikatność, wspaniały zapach i słodki smak.
Typowe cechy wina Moscato
Nazwa wina Moscato pochodzi od łacińskiego słowa musca, co oznacza po prostu mucha. Mówi się o tym, że niezwykły aromat tej odmiany zwabiał muchy oraz pszczoły. I faktem jest, że muskat wyróżnia się ciekawym, innym od pozostałych szczepów zapachem. W skład jego bukietu wchodzą aromaty geranium, kolendry, róży, kwiatów pomarańczy, lipy, wosku pszczelego. Powstaje dzięki temu intensywna, piękna kompozycja – trudna do opisania.
Muskat posiada 30-krotnie wyższą zawartość alkoholi z grupy terpenów, takich jak linalol, geraniol i nerol. Zawiera on także bardzo dużo cukru, skąd jego szlachetna pleśń. Muskaty często pełnią ważną funkcję jako składniki kupaży. W ten sposób uszlachetniają zwyczajne wina przemysłowe.
Odmiany muskatów
Muscat ottonel jest jednym z głównych szczepów z rodziny muskatów. Jego pochodzenie nie jest genetycznie potwierdzone. Jest on uprawiany głównie w Europie Środkowej, Rumunii, Chorwacji, Bułgarii, na Ukrainie, na terenie Węgier, w Austrii i Słoweni.
Muscat drobnojagodowy (blanc à petits grains) to najszlachetniejsza odmiana muskatów. Uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego, Sarydnii, na wybrzeżach Włoch, w Hiszpanii, Samos i Patras, Roussillon. We Francji nazywa się muscat de frontignan czy muscat de lunel; w Hiszpanii moscatel de grano menudo; we Włoszech moscato bianco. Oprócz tego odmiana występuje też w Niemczech i w Alzacji.
Muskat aleksandryjski (d’Alexandrie) to również bardzo ważna odmiana muskatów. Pochodzi ona z Afryki i jest najstarsza. Wyróżniają ją duże owoce i słodki smak. Popularne są wina słodkie we Francji, Portugalii oraz Hiszpanii. Znane przykłady to: moscatel de Setúbal, moscatel de España, moscatel de Valencia, moscatel real, moscatel romano, zibibbo. Największe uprawy muscat d’Alexandrie znajdują się w Australii, Chile i Maroku.
Muscat de Hambourg to ciekawa krzyżówka, będąca jedną z najcenniejszych europejskich odmian ciemnych winogron deserowych. Największym producentem tej odmiany jest Kalifornia.