,

Risotto po mediolańsku

przez bedy

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wsyp ryż, smaż mieszając ok. 1 mintuy. Wlewaj po pół szklanki bulionu do ryżu, aż ryż będzie ugotowany al dente (około 20 minut).
Resztę bulionu wymieszaj z szafranem, dodaj do ryżu, wsyp świeżo starty parmezan, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

Polej śmietaną i dodaj jeszcze łyżkę masła. Ułóż na ogrzanych talerzach, posyp resztą parmezanu.

Składniki:

* 500 g ryżu arborio

* masło

* 1,5 litra bulionu warzywnego

* mała cebula

* świeżo starty parmezan

* łyżeczka szafranu

* 4 łyżki śmietany

* sól

* świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto ze szparagami

Neapol: Konfiskata motoru za jazdę po chodnikach

Następny

Dodaj komentarz