,

Peperonata

przez redakcja

Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, cebulę lekko zarumienić, dodać paprykę, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać pomidory i czosnek, garnek przykryć i dusić ok. 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem polać śmietaną i udekorować natką pietruszki.

Składniki:

* 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)

* 1 duża cebula

* 350g pomidorów

* łyżeczka masła

* łyżka oliwy z oliwek

* natka pietruszki

* 1 ząbek czosnku

* sól, świeżo zmielony pieprz

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Warzywa w winie Marsala

Nauka języka włoskiego we Włoszech

Następny

Dodaj komentarz