Grzyby dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć grzyby i boczek, smaż ok. 7 minut. Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze dwie minuty. Zmniejsz ogień.
W misce jajka roztrzep widelcem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać unieś nieco frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Gdy jajka się zetną, posyp danie parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekaj aż ser się ładnie zarumieni. Podawaj z ciabattą.
Składniki:
* 6 jajek
* 25 dag borowików
* 15 liści szpinaku
* 10 dag wędzonego boczku
* 1 ząbek czosnku
* oliwa z oliwek
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* świeżo starty parmezan
Materiał opracowany przez: