,

Minestrone z pesto i parmezanem

przez bedy

Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Drobno posiekaj. Seler, cukinię i por umyj dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę lub w cienkie paski.
Warzywa podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć gałązkę tymianku. Lekko podduś.

Dolej wino, 700 ml wrzątku i przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Wyjmij tymianek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Rozlej na talerze, przed podaniem udekoruj sosem pesto i posyp startym parmezanem.

Składniki:

* 4 łyżeczki sosu pesto

* mała cukinia

* oliwa z oliwek

* por

* 2 marchewki

* 2 pomidory

* 2 ziemniaki

* 2 łodygi selera naciowego

* 3 łyżki przecieru pomidorowego

* 15 dag boczku

* kieliszek białego wytrawnego wina

* gałązka tymianku

* świeżo starty parmezan

* 3 ząbki czosnku

* sól

* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Carpaccio z wołowiny z sosem

Frittata z grzybami i boczkiem

Następny

Dodaj komentarz