Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Drobno posiekaj. Seler, cukinię i por umyj dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę lub w cienkie paski.
Warzywa podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć gałązkę tymianku. Lekko podduś.
Dolej wino, 700 ml wrzątku i przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Wyjmij tymianek. Dopraw zupę solą i pieprzem. Rozlej na talerze, przed podaniem udekoruj sosem pesto i posyp startym parmezanem.
Składniki:
* 4 łyżeczki sosu pesto
* mała cukinia
* oliwa z oliwek
* por
* 2 marchewki
* 2 pomidory
* 2 ziemniaki
* 2 łodygi selera naciowego
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* 15 dag boczku
* kieliszek białego wytrawnego wina
* gałązka tymianku
* świeżo starty parmezan
* 3 ząbki czosnku
* sól
* świeżo zmielony pieprz
Materiał opracowany przez: