,

Co region to inna kuchnia

przez bedy

Niektórzy znawcy twierdzą, że nie ma jednej kuchni włoskiej. Każdy region ma własne tradycje kulinarne , a różnice bywają zadziwiające. Kultura jedzenia ściśle związana jest z położeniem geograficznym. Włoska północ jest bardziej syta, mnóstwo w niej mięs, ziemniaków, polenty, a na południu królują owoce morza, makarony i cytrusy.
Smaki Północy
Region Friuli – Wenecji Julijskiej słynie z wielu smacznych dań. Tu leży Triest. Do dziś współistnieją tu wpływy austriackie, węgierskie, słoweńskie i chorwackie. Region ten ma też wiele potraw o charakterze ludowym. Stąd pochodzi polenta – rodzaj mamałygi jedzonej dawniej przez biedotę, dziś goszczący na wszystkich stołach.
Lombardia, z jej stolicą Mediolanie, podobno nie zachwyca smakiem, bowiem mieszkańcy w zapracowaniu zapominają o jedzeniu. Tu rzeczywiście jada się w biegu, ale smacznie. Na stołach króluje risotto ( na przykład risotto alla milanese, z białym winem i szafranem).
Liguria jest niezwykła. Wybrzeże górzyste, niedostępne, tu znajduje się port włoski – Genua i tu podaje się rewelacyjne pesto alla genovese, czyli pastę z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych i sera. Na Nizinie Padańskiej pasą się stada bydła. Z ich mięsa właśnie wyrabia się najsłynniejszą szynkę parmeńską. To także ojczyzna aceto balsamico produkowanego od średniowiecza w okolicach Modeny.

Wierność tradycji
Regiony środkowych Włoch słyną z najlepszej na świecie kuchni. Tym co sprawia, że kuchnia Toskanii jest wyrafinowana i wyśmienita, jest przywiązanie do tradycji. Na pastwiskach pasie się bydło, kozy i owce. Na targach leżą zioła, podobno najlepsze we Włoszech. W restauracjach toskańscy kucharze prześcigają się w pomysłach, jak przyciągnąć cały świat, a w domach zwykli mieszkańcy stawiają na prostotę. Z przyjemnością jedzą chleby… kromki skrapiają oliwą i zajadają się potrawami z warzyw.

Smaczna mieszanka
O kuchni Rzymu i Lacjum długo by opowiadać. W Wiecznym Mieście na każdym rogu widać jak nie kawiarenkę to znaną restaurację, a w każdej pracuje kucharz, który w swoim fachu dąży do doskonałości. Ponieważ do Rzymu prowadzą wszystkie drogi, trafiało tu nie tylko wielu świetnych mistrzów sztuki kulinarnej, ale także nowe mody, produkty i nowe metody obróbki żywności. W Rzymie spróbować można wszystkiego, co we włoskim menu najlepsze – pizzy, tiramisu, risotto, wędlin i serów. Ale też dań, które powstały na rzymskim gruncie – jak wyborne spaghetti alla carbonara przyrządzane na bazie bekonu, jaj i parmezanu, risotto alla romana z wątróbka czy saltimbocca alla romana z cielęciny przyprawiana listkami szałwi.

Tradycje Południa
Neapol to stolica pomidora. Uprawia się tu także zboża, z których wytwarza się wyborny makaron, który jest znakiem rozpoznawczym okolic Neapolu. Pod Salerno produkuje się oryginalny ser z mleka bawolego mozzarella di bufala.
W Apulii ciągnącej się wzdłuż wybrzeża Adriatyku gdzie krajobraz porastają drzewa oliwne jada się proste potrawy, ale bardzo smaczne. Podobnie jada się na Sycylii. Roślinność odczuwa tu gorący oddech pobliskiej Afryki, więc na wyspie uprawia się drzewa migdałowe, kasztanowce i cytrusy. Na kamienistej Sardynii o tradycjach pasterskich długo nad ryby przekładano mięsa. Dziś jednak kuchnia Sardynii stoi rybami, choćby sardynkami czy tuńczykami.

Poprzedni

Kupując we Włoszech zachowaj rachunek

Parma

Następny

Dodaj komentarz