,

Farfalle al pomodoro e asparagi

przez bedy

Szparagi osącz z zalewy i pokrój na 4-centymetrowe kawałeczki. Główki pozostaw – przydadzą się do dekoracji. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę, przy okazji usuwając pestki.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem, smaż ok. 10 minut, mieszając.

Dodaj szparagi, sos zagotuj. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i przełóż na patelnię. Dokładnie wymieszaj z sosem. Przełóż na talerze. Przed podaniem udekoruj makaron główkami szparagów i posyp świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Składniki:

* 50 dag makaronu farfalle lub fusilli
* oliwa z oliwek
* 2 słoiki zielonych szparagów
* 5 dużych, dojrzałych pomidorów
* 1 cebula
* 12 listków bazylii
* świeżo starty parmezan
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz

Poprzedni

Tagliatelle z szałwiowym pesto

Spaghetti z szynką i mozzarellą

Następny

Dodaj komentarz