,

Gnocchi z czosnkiem i rozmarynem

przez redakcja

Obrane ziemniaki ugotuj, utłucz, dodaj jajka, 2 łyżki masła i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Ulep w wałki, pokrój i lekko spłaszcz nożem. Gotuj we wrzącej wodzie (lekko osolonej) aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i lekko go podsmaż. Wlej bulion warzywny, gotuj dwie minuty. Dodaj posiekany gałązki rozmarynu, gotuj kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę masła.

Gnocchi podawaj polane sosem i posypane świeżo startym parmezanem.

Składniki:

* 1 kg ziemniaków

* 3 łyżki masła

* 2 szklanki mąki

* 2 jajka

* oliwa z oliwek

* 150 ml bulionu warzywnego

* 3 ząbki czosnku

* kilka gałązek rozmarynu

* sól

* pieprz

* świeżo starty parmezan

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Sznycel cielęcy z parmezanem

Zapiekane bakłażany z gnocchi

Następny

Dodaj komentarz