Obrane ziemniaki ugotuj, utłucz, dodaj jajka, 2 łyżki masła i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Ulep w wałki, pokrój i lekko spłaszcz nożem. Gotuj we wrzącej wodzie (lekko osolonej) aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i lekko go podsmaż. Wlej bulion warzywny, gotuj dwie minuty. Dodaj posiekany gałązki rozmarynu, gotuj kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę masła.
Gnocchi podawaj polane sosem i posypane świeżo startym parmezanem.
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 3 łyżki masła
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* oliwa z oliwek
* 150 ml bulionu warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* kilka gałązek rozmarynu
* sól
* pieprz
* świeżo starty parmezan