Marchew, łodygi selera naciowego, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Bazylię i rozmaryn drobno posiekaj. Mięso dokładnie umyj, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i mocno zarumień na niej mięso. Wyjmij mięso i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojone warzywa. Krótko razem podsmaż, a potem dodaj bulion i przyprawy, wino oraz sparzone i obrane pomidory. Na wierzchu ułóż mięso i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Mięso wyjmij, sos wymieszaj z miodem. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Składniki:
* 1 kg wołowiny
* 2 marchewki
* 3 łodygi selera naciowego
* 4 duże pomidory
* 1 cebula
* 300 ml czerwonego wina
* 250 ml bulionu warzywnego
* 3 ząbki czosnku
* pęczek bazylii
* 2 gałązki rozmarynu
* oliwa z oliwek
* 2 łyżki miodu
* cynamon
* 2 goździki
* liść laurowy
* sól
* świeżo zmielony pieprz