,

Pieczeń wołowa w winie

przez redakcja

Marchew, łodygi selera naciowego, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Bazylię i rozmaryn drobno posiekaj. Mięso dokładnie umyj, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i mocno zarumień na niej mięso. Wyjmij mięso i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojone warzywa. Krótko razem podsmaż, a potem dodaj bulion i przyprawy, wino oraz sparzone i obrane pomidory. Na wierzchu ułóż mięso i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Mięso wyjmij, sos wymieszaj z miodem. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Składniki:

* 1 kg wołowiny

* 2 marchewki

* 3 łodygi selera naciowego

* 4 duże pomidory

* 1 cebula

* 300 ml czerwonego wina

* 250 ml bulionu warzywnego

* 3 ząbki czosnku

* pęczek bazylii

* 2 gałązki rozmarynu

* oliwa z oliwek

* 2 łyżki miodu

* cynamon

* 2 goździki

* liść laurowy

* sól

* świeżo zmielony pieprz

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Udka kurczaka po toskańsku

Sznycel cielęcy z parmezanem

Następny

Dodaj komentarz