Jeśli tylko będziecie mieć okazję na wakacyjnych podróżach, spróbujcie ragu w Neapolu. Po prostu pychota. Jeśli jednak nie wybieracie się do Neapolu, to spróbujcie zrobić takie ragu we własnym domu.
RAGU NAPOLETANO
450 g cielęciny
300 g wieprzowiny
(dodatkowo)
biała kiełbasa, kawałki z kością wieprzowe, smalec
200 g cebuli
1 ząbek czosnku
50 g koncentratu pomidorowego
1,5 l sosu pomidorowego
10 ml oliwy
1 szklanka czerwonego wina
bazylia
sól
Sposób przygotowania:
Oliwę lub smalec wlać do rondelka, dodać cebulę ,którą trzeba podsmażyć, lecz nie rumienić. Następnie dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Kiedy mięso jest już rumiane, dodać koncentrat pomidorowy ,sos i odrobinę wody.
Obniżyć ogien i gotować pod przykryciem (lekko odchylić pokrywkę).
Gotować do momentu, kiedy łyżka sama utrzyma się w sosie.
Podawać z grubymi rurkami lub spaghetti.
Smacznego!