Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w garnku lub na dużej patelni, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Razem z zielonym groszkiem dodać do cebuli. Smażyć razem ok. dwóch minut.
vNa patelnię dodać ryż, chwilę smażyć, dodać wino i stopniowo dodawać ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Piersi kurczaka dokładnie umyć, a potem usunąć z niej tłuszcz i błony, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na oliwie.
Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wrzucić pokrojone w połówki oliwki, chwilę dusić, a potem dodać mięso.
Całość mocno podgrzać, posypać parmezanem i natką, wymieszać i podawać.
Składniki:
* 500 g ryżu arborio
* 1 duża cebula
* oliwa z oliwek
* olej
* 2 łyżki masła
* 1 czerwona papryka
* 150 g zielonego groszku z puszki
* 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
* pół łyżeczki curry
* kieliszek białego wytrawnego wina
* dwie średnie piersi kurczaka
* 70 g zielonych oliwek
* sól, świeżo zmielony pieprz
* świeżo starty parmezan
* łyżeczka natka pietruszki
Materiał opracowany przez: