,

Risotto z kurczakiem i oliwkami

przez bedy

Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w garnku lub na dużej patelni, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Razem z zielonym groszkiem dodać do cebuli. Smażyć razem ok. dwóch minut.
vNa patelnię dodać ryż, chwilę smażyć, dodać wino i stopniowo dodawać ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente.

Piersi kurczaka dokładnie umyć, a potem usunąć z niej tłuszcz i błony, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na oliwie.

Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wrzucić pokrojone w połówki oliwki, chwilę dusić, a potem dodać mięso.

Całość mocno podgrzać, posypać parmezanem i natką, wymieszać i podawać.

Składniki:

* 500 g ryżu arborio

* 1 duża cebula

* oliwa z oliwek

* olej

* 2 łyżki masła

* 1 czerwona papryka

* 150 g zielonego groszku z puszki

* 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

* pół łyżeczki curry

* kieliszek białego wytrawnego wina

* dwie średnie piersi kurczaka

* 70 g zielonych oliwek

* sól, świeżo zmielony pieprz

* świeżo starty parmezan

* łyżeczka natka pietruszki
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Włochy 2000 – Rok Święty i wulkany

Risotto alla Parmigiana

Następny

Dodaj komentarz