,

Risotto z parmezanem i natką pietruszki

przez bedy

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dwie łyżki masła, cebulę drobno posiekaj i lekko przyrumień. Dodaj ryż i gotuj przez dwie minuty. Dodaj wino i gotuj jeszcze przez minutę. Wlej chochlę bulionu, mieszaj aż ryż wchłonie cały płyn.
Czynność powtarzać do momentu aż ryż ugotuje się i będzie al dente. Risotto podczas gotowania należy często mieszać, bo ryż bardzo łatwo się przypala.

Dodaj masło i parmezan, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką.

Składniki:

* 500 g ryżu arborio

* 1,5 litra bulionu drobiowego

* oliwa z oliwek

* masło

* kieliszek białego wytrawnego wina

* 3 duże cebule

* 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 200 g startego parmezanu

* sól

* biały pieprz
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto z borowikami

Risotto z miętą i cebulą

Następny

Dodaj komentarz