,

Risotto z szynką

przez bedy

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na maśle, aż się zarumieni. Wsyp na patelnię ryż i smaż, mieszając aż stanie się przezroczysty. Wlej wino i duś na małym ogniu, aż większa cześć płynu odparuje.
Stopniowo dodawać gorący bulion i po wchłonięciu go przez ryż, dodać następną porcję. Smażyć, mieszając ok. 20 minut aż ryż będzie al dente. Dodać pokrojoną w paski szynkę i ugotowany groszek (konserwowego nie trzeba gotować!). doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem risotto posypać startym parmezanem.
Składniki:

* 50 dag ryżu arborio

* 10 dag masła

* 2 cebule

* kieliszek białego wytrawnego wina

* 1 litr bulionu warzywnego

* szczypta szafranu

* 2 czerwone papryki

* 30 dag zielonego groszku

* 20 dag szynki

* 20 dag startego parmezanu

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Risotto z cykorią i orzechami

Monte Civetta. Zdążyć przed zmrokiem, relacja z wyprawy, zdjęcia

Następny

Dodaj komentarz