Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na maśle, aż się zarumieni. Wsyp na patelnię ryż i smaż, mieszając aż stanie się przezroczysty. Wlej wino i duś na małym ogniu, aż większa cześć płynu odparuje.
Stopniowo dodawać gorący bulion i po wchłonięciu go przez ryż, dodać następną porcję. Smażyć, mieszając ok. 20 minut aż ryż będzie al dente. Dodać pokrojoną w paski szynkę i ugotowany groszek (konserwowego nie trzeba gotować!). doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem risotto posypać startym parmezanem.
Składniki:
* 50 dag ryżu arborio
* 10 dag masła
* 2 cebule
* kieliszek białego wytrawnego wina
* 1 litr bulionu warzywnego
* szczypta szafranu
* 2 czerwone papryki
* 30 dag zielonego groszku
* 20 dag szynki
* 20 dag startego parmezanu
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
Materiał opracowany przez: