Sznycle umieść między dwoma kawałkami folii aluminiowej i rozbij tłuczkiem do mięsa lub rozwałkuj, żeby były bardzo cienkie. Przełóż je na talerz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
Mięso osusz, oprósz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekaną szałwią. Na każdym sznyclu umieść plaster szynki i zepnij całość wykałaczką.
Na dużej patelni roztop masło, wrzuć resztę szałwii i smaż ok. 1 minuty, mieszając. Sznycle włóż na patelnię i zarumień na złoto przez 4-5 minut z każdej strony. Wlej białe wino i smaż następne dwie minuty.
Sznycle przełóż na podgrzane półmiski, polej sosem pozostałym ze smażenia, usuń wykałaczki i podawaj.
Składniki:
* 4 sznycle cielęce
* sok z cytryny
* 4 plastry prosciutto
* masło
* świeżo posiekane liście szałwi
* sól
* świeżo zmielony pieprz
* kieliszek białego wytrawnego wina