,

Saltimbocca alla romana

przez redakcja

Sznycle umieść między dwoma kawałkami folii aluminiowej i rozbij tłuczkiem do mięsa lub rozwałkuj, żeby były bardzo cienkie. Przełóż je na talerz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
Mięso osusz, oprósz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekaną szałwią. Na każdym sznyclu umieść plaster szynki i zepnij całość wykałaczką.

Na dużej patelni roztop masło, wrzuć resztę szałwii i smaż ok. 1 minuty, mieszając. Sznycle włóż na patelnię i zarumień na złoto przez 4-5 minut z każdej strony. Wlej białe wino i smaż następne dwie minuty.

Sznycle przełóż na podgrzane półmiski, polej sosem pozostałym ze smażenia, usuń wykałaczki i podawaj.

Składniki:

* 4 sznycle cielęce

* sok z cytryny

* 4 plastry prosciutto

* masło

* świeżo posiekane liście szałwi

* sól

* świeżo zmielony pieprz

* kieliszek białego wytrawnego wina

Materiał opracowany przez:


Poprzedni

Piccata Verde

Bistecca alla Pizzaiola

Następny

Dodaj komentarz