,

Tortiglioni z cykorią

przez bedy

Orzechy grubo posiekaj, kilka odłóż do dekoracji. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bazylię, natkę i tymianek opłucz i drobno posiekaj (kilka listków również pozostaw do dekoracji).
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj z czosnkiem, ziołami i orzechami. Powoli wlewaj oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cykorię umyj pod letnią wodą, osusz i podziel wzdłuż na ćwiartki.

Cukier wsyp na suchą patelnię, mieszaj na małym ogniu aż się skarmelizuje. Wlej rosół i włóż cykorię. Duś na bardzo małym ogniu ok. pięciu minut, nie przerywając mieszania.

Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż cykorię kolejne pięć minut.

Makaron odcedź, wymieszaj z pesto, dodaj cykorię, przełóż na rozgrzane talerze i udekoruj resztą ziół i orzechów. Smacznego!

RADA: po podzieleniu cykorii na części, dokładnie usuń biały głąb – jest on bardzo gorzki i może popsuć smak całej potrawy!

Składniki:

* 50 dag makaronu tortiglioni
* 3 kolby cykorii
* 15 dag orzechów włoskich
* 1 ząbek czosnku
* pęczek bazylii
* 4 gałązki tymianku
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* oliwa z oliwek
* łyżeczka cukru
* 100 ml bulionu warzywnego
* sól
* świeżo zmielony pieprz
* świeżo starty parmezan

Poprzedni

Neapol

Fusilii z wieprzowiną i tymiankiem

Następny

Dodaj komentarz