Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, przykryj i duś na małym ogniu ok. 6 minut. Dodaj wątróbkę i mieszając smaż 5-6 minut.
Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem ok. 5 minut, od czasu do czasu całość mieszając. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Obierz ziemniaki, ugotuj i utłucz. Wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree. Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Przed podaniem posyp listkami bazylii.
Składniki:
* 600 g wątróbki cielęcej
* kwaśne jabłko
* 700 g ziemniaków
* 3 duże cebule
* oliwa z oliwek
* świeża bazylia
* 4 łyżki gęstej śmietany
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz