,

Wątróbka po wenecku

przez redakcja

Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, przykryj i duś na małym ogniu ok. 6 minut. Dodaj wątróbkę i mieszając smaż 5-6 minut.
Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem ok. 5 minut, od czasu do czasu całość mieszając. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Obierz ziemniaki, ugotuj i utłucz. Wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree. Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Składniki:

* 600 g wątróbki cielęcej

* kwaśne jabłko

* 700 g ziemniaków

* 3 duże cebule

* oliwa z oliwek

* świeża bazylia

* 4 łyżki gęstej śmietany

* sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Materiał opracowany przez:

Poprzedni

Cielęcina po mediolańsku

Steki ze szpinakowym pesto i ziemniakami

Następny

Dodaj komentarz